De kunst van stofontwikkeling bij DesignLab21

Stoffen Kaya
Stof Vesper
Stof ds achter
Stof DS2

In de wereld van designmeubelen speelt de kwaliteit van de bekleding een cruciale rol. DesignLab21 ontwerpt en ontwikkelt hoogwaardige designmeubelen en woonaccessoires voor de liefhebber van kwaliteitsproducten. Hierin zijn ontwerp, merk en uitvoering onlosmakelijk met elkaar verbonden. DesignLab21 is onderdeel van de Dutch Quality Group, het bedrijf achter de merken Design on Stock en EYYE. 15 jaar ervaring in de designbranche, heeft in 2020 geresulteerd in een eigen ontwerpstudio.

In dit artikel nemen we u graag mee in het ontwikkelproces van deze hoogwaardige stoffen, waarbij elke garen, elke kleur en elk weefpatroon met uiterste precisie wordt getest en afgestemd op de specifieke eisen van de diverse meubeltypen. 

Stof Kaya

De experts van DesignLab21, ontwerpstudio van onder andere bank Vilaz voor Design on Stock, draaien elk garen, elke kleur en elk weefpatroon drie keer om voor ze een materiaal goedkeuren. ‘Veel van de stoffenkwaliteiten in de Design on Stockcollectie worden speciaal voor ons ontwikkeld. Wij voeren nooit klakkeloos stoffen, maar kijken kritisch of ze bij onze modellen passen. Soms is er een extra vertaalslag nodig.’ 

Of een kwaliteit voldoet, hangt van allerlei esthetische en praktische factoren af. Design on Stock stemt het materiaal, de precieze mix van natuurlijke of synthetische vezels, het productieproces en de afwerking af op het type meubel en de intensiteit van het gebruik. Aan een bank stel je nu eenmaal andere eisen dan aan een poef of een kussen, dat misschien niet elke dag wordt gebruikt, dus het is belangrijk vooraf rekening te houden met levensduur, onderhoudsgemak en weerstand tegen verkleuring, verwering en vervuiling. 

‘De meeste mensen kiezen in eerste instantie met hun ogen.’

DesignLab21: ‘Geen punt. Wij zorgen ervoor dat alle stoffen voldoen aan de minimum eisen voor dagelijks gebruik. Alle materiaaleigenschappen zijn vooraf zorgvuldig in kaart gebracht.’ Over de technische specificaties hoeft de geïnteresseerde Design on Stock-fan dus nooit wakker te liggen.

L1000219
i
TRY BEFORE YOU BUY | Hebt u een bank of stoel gekozen, maar twijfelt u nog over de stoffering? Bestel een stof- of leerstaal op designonstock.com om teleurstelling achteraf te voorkomen.

Bank met stijl 

Behalve de houten romp is een bank of een stoel opgebouwd uit onzichtbare vulling in combinatie met de zichtbare bekleding. Die hele buitenlaag is doorslaggevend voor het beeld en de aantrekkelijkheid. DesignLab21: ‘Een bank zonder bekleding is niks. Maar bekleding zonder bank is óók niks. De combinatie maakt een model geslaagd. Combineer je als ontwerper of producent een in potentie succesvol ontwerp met een ongeschikte bekleding? Dan stelt het resultaat misschien teleur. Het draait eigenlijk altijd om de zoektocht naar het juiste model in combinatie met de juiste stof of leer.’ 

Want die laatste keuze bepaalt de uitstraling. DesignLab21: ‘Voeren we een bepaalde bank uit met een andere bekleding, dan zullen veel mensen denken dat het een ander model is. De bekleding verandert de perceptie. Het model en de bekleding hebben elkaar nodig, ze kunnen niet zonder elkaar. De som is altijd meer dan de delen. Een goed model met een goede bekleding: daarin schuilt de kracht. Vergelijk het maar met een outfit. Stel, een vrouw draagt een zwarte jurk met een zwart jasje en hakken. Trekt ze er een trui overheen aan en vervangt ze de hakken door sneakers, dan ontstaat een totaal ander beeld.

Telkens een ander recept 

Meestal bestaat een garen uit meerdere vezels. En een stof wordt dan weer geweven met verschillende garens. Die hebben een natuurlijke of synthetische oorsprong, en vaak is het een combinatie. DesignLab21: ‘Elke stof heeft zijn eigen recept. Door de combinatie van bijvoorbeeld polyacryl en katoen tot een garen te weven kun je met één basisgrondstof veel verschillende stoffen creëren met de ideale eigenschappen. Neem de populaire Milton, dat is een kwaliteit die uit verschillende vezels en garens is opgebouwd.’ 

Paspoort checken 

De specialisten van DesignLab21 testen alle kwaliteiten en kwalificeren de gebruiksaspecten in een overzichtelijk materiaalpaspoort. ‘We beoordelen slijtvastheid, aspectverlies – dus of de kenmerken veranderen na verloop van tijd – rek en lichtechtheid. De gehanteerde normen maken alle stoffen geschikt voor regulier dagelijks gebruik.’ Het paspoort geeft dus uitsluitsel zolang meubels worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. ‘To use or to abuse furniture, that is the question.’ 

Slijtvastheid 

Een Martindale-test meet de slijtvastheid van de bekleding. Dat gebeurt met een machine die schijven in cirkels over een stuk bekleding wrijft. Daarbij wordt gemeten wanneer slijtage optreedt. DesignLab21: ‘Voor Design on Stock vinden we stoffen geschikt voor normaal woongebruik als ze minstens 20.000 toeren ‘doorstaan’, vanaf 25.000 Martindale voor intensief gebruik en bij meer dan 30.000 toeren kan het voor projectintrichting worden gebruikt: denk aan een stoel die in een wachtkamer wordt gebruikt. Dat getal is niet zaligmakend. Het gaat altijd om het totaalbeeld, de combinatie van eigenschappen. Ook een kwaliteit van 100.000 Martindale kan erna verloop van tijd anders uit gaan zien. Zolang je vooraf rekening houdt met alle gebruiksaspecten, kun je ervoor zorgen dat een kwaliteit aan de verwachtingen voldoet.’ 

Pilling 

Als vezels door gebruik samenkleven, kunnen bolletjes op de stof ontstaan. Op een schaal van 1 tot 5 wordt het pillinggehalte bepaald. Hoe hoger het getal, hoe gunstiger en hoe minder gevoelig de stof is voor dit pillen. 

Fuzzing 

Sommige vezels, zoals linnen, kneuzen sneller. Dat heet ‘fuzzing’. Vergelijk het met een spijkerbroek die in het gebruik steeds zachter wordt. De vezeltjes gaan overeind staan. Elk nadeel heeft zijn voordeel, want het zorgt ook voor aaibaarheid en een aantrekkelijke, vintage uitstraling. Daar zit wel een grens aan. Een paar millimeter omhoog is prima, een centimeter is te veel.

Meer weten over hoe u zelf de beste stofkeuze maakt? Lees dan hier verder.

Jouw
stalen